Dit mag in openingspost: Deze week staat in het teken van een nieuw surroundformaat; Dolby Atmos. We hebben al menig artikel over receivers met ondersteuning voor Dolby Atmos geschreven, maar wat is dit nieuwe audioformaat precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we kort uit wat je er aan hebt en hoe je het kunt gebruiken. Dolby Atmos in de bioscoop Dolby Atmos is geen compleet nieuw audioformaat. In bioscopen wordt er al langer gebruik van gemaakt en dus is de kans aanwezig dat je reeds een film gezien hebt waarbij Dolby Atmos gebruikt werd. In 2013 waren er wereldwijd 300 bioscopen die het surroundformaat ondersteunden. Middels opnamesoftware en stereohardware maakt Atmos het mogelijk een ongelimiteerd aantal audiotracks naar verschillende speakers in meerdere gebieden van het theater te sturen om zo een realistische audioweergave en een indrukwekkend surround-geluid te bieden. [youtube]<woltlab-metacode data-name="media" data-attributes="W10=">http://youtu.be/b5sAsZyRm_k</woltlab-metacode>[/youtube] Dolby Atmos in de huiskamer De engineers van Dolby hebben nu een manier gevonden om Dolby Atmos naar de huiskamer te brengen en ook hier de surround-ervaring nog indrukwekkender te maken. Het belangrijkste kenmerk van Dolby Atmos zijn de surround-effecten die boven de luisterpositie plaatsvinden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het vallen van regen op een dak of een overvliegend vliegtuig realistischer weergegeven en wordt je als luisteraar in de actie ondergedompeld. In onderstaande video geeft Onkyo een introductie van Dolby Atmos.
In het plafond De beste manier om Dolby Atmos in de huiskamer in te zetten is om speakers boven de luisterpositie, in het plafond dus, te plaatsen. Hiervoor kun je alle soorten speakers gebruiken, maar er is wel een receiver/versterker nodig die de Dolby Atmos audiotrack kan decoderen en vervolgens naar de verschillende speakers kan sturen. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk; de 5.1.4 opstelling bestaat uit een traditionele 5.1-kanaals opstelling, plus vier speakers boven de luisterpositie. De 7.1.2 opstelling maakt gebruik van de 7.1-kanaals lay-out met twee speakers boven de luisteraar. De opstelling die je in jouw huiskamer kunt gebruiken is afhankelijk van wat je receiver of versterker biedt.
Dolby Atmos speakers Maar, de kans is groot dat je helemaal geen speakers kwijt kunt in het plafond of het gewoon niet ziet zitten om je plafond aan te passen. Dan zijn er gelukkig ook andere opties in de vorm van Dolby Atmos speakers. Dit zijn luidsprekers die volledig en gedetailleerd ‘overhead’ geluid kunnen weergeven, van de plek waar je huidige speakers opgesteld staan. Je hoeft dus geen speakers in het plafond te plaatsen maar je hebt wel nieuwe speakers nodig voor de volledige ervaring.
Add-on module Toch kan het zijn dat je ook het budget niet hebt om compleet nieuwe speakers te kopen of je huidige speakers zijn gewoon al erg goed. Ook dan is er een oplossing want fabrikanten van speakers gaan ook Dolby Atmos add-on modules op de markt brengen. Deze kunnen in combinatie met je huidige speakers gebruikt worden en in de meeste gevallen simpelweg op de bestaande speakers worden geplaatst.
Hoe er moet de laatste twee opties geluid dat zich boven de luisteraar bevindt gecreëerd wordt is een lastig uit te leggen proces waarbij geluidsgolven een belangrijke rol spelen, maar volgens Dolby is deze surround-ervaring niet te evenaren met de standaard 5.1-kanaals of 7.1-kanaals opstelling. Receivers met Dolby Atmos Om Dolby Atmos thuis te kunnen beluisteren zijn dus extra speakers, nieuwe speakers of add-on modules nodig maar dat is niet alles. De receiver of versterker die je hebt staan moet het audioformaat kunnen decoderen en vervolgens naar de speakers kunnen sturen. Het is dus van belang dat je nieuwe receiver deze ondersteuning biedt. Verschillende fabrikanten hebben reeds receivers met Dolby Atmos aangekondigd.
Blu-ray discs met Dolby Atmos
Gelukkig is er geen nieuwe Blu-ray speler vereist om de Dolby Atmos audiotrack te kunnen lezen. Huidige Blu-ray spelers kunnen het audioformaat van een Blu-ray disc halen en in bitstream naar een compatibele receiver sturen. Deze maakt er vervolgens een signaal van dat door de speakers te verstaan is. Dolby verwacht dat voor het einde van dit jaar de eerste Blu-ray discs met Dolby Atmos audiotrack in de winkels liggen. Ook moeten begin 2015 de eerste streamingdiensten ondersteuning voor het nieuwe audioformaat gaan bieden